Zoeken  
  Zoeken

 
Nieuws

Consumententrend: Urban gardening trend lokt meer kruiden en plukgroenten naar de keuken
   

Urban Farming is in opkomst. Dit is de trend om in en om eigen huis en tuin groenten en fruit te verbouwen. De trend van 2014 is dat hier ook de keuken voor wordt gebruikt. Van verticale teeltsysteempjes in hangzakken tot uitschuifbare ladenkasten met groeilicht. De trend heeft een positief effect op de vraag naar plukgroenten en kruiden op pot bevestigen de marktpartijen.

Urban farming, micro agriculture, hyperlocal of gewoon farmkitchen, geef het een naam maar het gaat om hetzelfde principe; zelf voorzien in de basis ingrediënten voor je maaltijd, en wel binnen handbereik. Daarbij valt op dat met name jongeren ook geïnteresseerd zijn in de herkomst en het verhaal achter de plant, en daarbij ook letten op duurzaamheid.

De tuinbouw speelde allang in op deze trend door een steeds uitgebreider assortiment van pluktomaatjes tot plukradijsjes aan de handel aan te bieden. Bert de Wild van Royal lemkes: “we zien inderdaad de vraag naar bijvoorbeeld pluktomaatjes en plukpaprikaatjes toenemen”. “ De vraag naar MPS-Fruit & Vegetables zal verder toenemen”, zegt Gerrit Jan Vreugdenhil, marktmanager F&V bij MPS. Met het MPS-Fruit & Vegetables certificaat voldoet een bedrijf aan de eisen die grootwinkelbedrijven en de detailhandel hebben ten aanzien van veilige, schone en duurzaam geteelde producten.

Urban farming

Van Amsterdam tot New York: overal houden foodies zich bezig met de urban gardening trend. Het eten van vers, lokaal en het liefst ook biologisch voedsel wordt steeds belangrijker. Je kunt natuurlijk zelf tomaatjes kweken in de vensterbank maar je kunt het ook grootser aanpakken. Op de 100% Design, het toonaangevende podium voor binnenhuisspecialisten, werd de Farm Kitchen gepresenteerd. Met deze keuken wordt de trend toegankelijk voor een breder publiek, waaronder ook mensen met een druk gezinsleven, een veeleisende baan en zónder groene vingers. De Londense designstudio’s Architecture and Food (A&F) en Mette integreerden micro-agricultuur, wat simpelweg inhoudt dat voedsel verbouwt kan worden in de keuken. Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden. Je eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt komt zo letterlijk binnen handbereik

 

Trends

Er zijn diverse “accessoires” die inspelen op de farmkitchen trend. Denk aan de “Flying pot” , een bloempot die simpel gezegd doormidden is gezaagd waarbij beide helften zijn voorzien van een zeer sterke magneet. Daardoor kun je de ene helft aan de binnenkant van je raam hangen en de andere helft aan de buitenkant. Ideaal voor als je een klein balkon hebt, maar wel een heel groot raam bijvoorbeeld.

 

De ‘Kitchen Nano Garden’ van Hyundai is een voorbeeld van een high-tech installatie waarmee je groenten en fruit in je keuken kunt laten groeien.

De metalen stellage bestaat uit een soort lades met elk een ingebouwd water-, licht- en voedingssysteem. Omdat je zelf kunt afstemmen hoeveel licht, water en voeding je plantjes krijgen, kies je ook zelf hoe snel ze groeien. Er komt dus geen straaltje zonlicht of spatje regenwater aan te pas.

De AeroGarden classic is een vol automatisch gestuurd apparaat voor het kweken van verse kruiden, sla, groente en bloemen, het hele jaar door. Door gebruik te maken van "aeroponics" (luchtteelt) groeien de planten door hun voedingstoffen en water uit de lucht te halen.